Saturday, July 11, 2020

The Ultimate Tiny House Renovation, This Granny Pad Used to Be a Backyard Garage

Must read

Your Online Business Fundamentals

Software development is a multi-billion dollar industry, so it is not surprising that new tools are often released to meet the growing...

GrooveFunnels, the best and top-funnel builder is FREE now!!!

Software development is a multi-billion dollar industry, so it is not surprising that new tools are often released to meet the growing...

An American Fashion Designer’s Smart, Sophisticated London Flat

https://www.architecturaldigest.com/story/jason-basmajian-london-flat

36 Design Shows to Watch Now

https://www.architecturaldigest.com/story/design-shows-to-binge-over-the-holidays

This tiny house renovation project began when Seattle-based couple Ilga and Kyle Parmentier were searching for a place for an aging family member to live in their neighborhood of Maple Leaf. Because of a shortage of affordable housing in Seattle, moving to a larger house in the city was not an option. So Seattle-based Best Practice Architecture converted what was once a backyard garage into a 571-square-foot tiny house.

pstrongBEFOREstrong The project began when the Parmentiers couldnt find appropriate housing in their neighborhood for...

BEFORE: The project began when the Parmentiers couldn’t find appropriate housing in their neighborhood for their mother. With a growing family, they didn’t have enough space in their house to accommodate her needs and maintain the privacy everyone in the family wanted—but they did have a garage that had potential.

pstrongBEFOREstrong Best Practice saw converting the clients existing garage  as the perfect solution. The team started...

BEFORE: Best Practice saw converting the client’s existing garage (previously used as storage) as the perfect solution. The team started from the existing footprint and extended the space up the yard’s slope.

The exterior of the Granny Pad, as it’s been dubbed, is covered in tight knot vertical cedar siding stained black for privacy and a sleek look. Inside, custom plywood panels and polished concrete warm up the open layout. The kitchen is placed along one wall to take advantage of a backyard view.

pstrongAFTERstrong The pop of pink on the front door is an unexpected but fun touch.p

AFTER: The pop of pink on the front door is an unexpected but fun touch.

pstrongAFTERstrong The small footprint of the conversion is unnoticed in the careful design and plan of the space which...

AFTER: The small footprint of the conversion is unnoticed in the careful design and plan of the space, which makes it appear much more open and spacious than it seems from the outside.

pstrongAFTERstrong The tight knot vertical cedar siding with black stain creates an understated exterior that feels...

AFTER: The tight knot vertical cedar siding with black stain creates an understated exterior that feels fresh and modern. Plus, the simple roof line blends in well with the yard’s coniferous trees.

pstrongAFTERstrong The Granny Pad leans into the 6foot natural grade of the yard bridging the elevation to create volume...

AFTER: The Granny Pad leans into the 6-foot natural grade of the yard, bridging the elevation to create volume inside.

The tiny house, lit through a range of skylights from the slanted ceilings, is comprised of a living, dining, and kitchen area, a bedroom, and a spacious bathroom. The lofted space above the bathroom, which is accessed by a ladder, will be used as storage for the time being, but it could easily be transformed into an office or sleeping loft, according to the Best Practice team. They also considered future uses of the space as a possible rental unit, studio, office, or other income-generating project for the family. The low-maintenance dwelling is a great example of how to create necessary space.

pThe kitchen set centrally and lit brightly was an essential part of the plan for the family. The structure was kept...

The kitchen, set centrally and lit brightly, was an essential part of the plan for the family. The structure was kept single-level to promote accessibility and aging in place.

pA short walk from the entryway through the bedroom takes you to a closetlaundry and the bathroom.p

A short walk from the entryway through the bedroom takes you to a closet/laundry and the bathroom.

pIn contrast to the sleek exterior the inside of the DADU  is voluminous and bright finished with plywood panels and...

In contrast to the sleek exterior, the inside of the DADU (detached additional dwelling unit) is voluminous and bright, finished with plywood panels and polished concrete floors. Making the most of 571 square feet, a simple vernacular shape and sight lines from the front door to the rear yard create a relaxed roominess.

The Granny Pad offers an insight into possible solutions to the housing affordability crisis and an option for multigenerational living as people vie to keep family in one place, with the added luxury of privacy and space. It’s also an opportunity for architects and dreamers to come up with unique designs.

pThe loft is currently used for storage but could serve a multitude of functions as needs evolve office second bedroom...

The loft is currently used for storage, but could serve a multitude of functions as needs evolve: office, second bedroom, TV room, and more. The bedroom is open to the light and to the rest of the space to ease accessibility and create the best possible sense of volume.

pThe stair to the loft is lined with custom plywood paneling and has a steelandglass railing for safety. This space...

The stair to the loft is lined with custom plywood paneling and has a steel-and-glass railing for safety. This space provides a quick connection to the upper rear yard and a terrific vantage point to view the lofty space below.

pThe a hrefhttpswww.architecturaldigest.comstorymodernplywoodexposedceilingbeams relnofollowexposed raftersa warm...

The exposed rafters, warm plywood detailing, and polished floor create a comforting and cheerful environment for the DADU. The sleeping area tucked around the corner maintains both contact and privacy: A simple vintage dresser fitted with a new pink painted back panel is the only element that creates a modest separation of the living and sleeping area.

pA Dutch door allowing access to the side yard is swung open to allow air to flow in. The concrete foundation is...

A Dutch door allowing access to the side yard is swung open to allow air to flow in. The concrete foundation is highlighted in gray, the color continuing the door’s natural design. At every step of the way, the design team chose matching, connecting lines, maximizing visual consistency—helping the small space feel uncluttered.

- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Latest article

Your Online Business Fundamentals

Software development is a multi-billion dollar industry, so it is not surprising that new tools are often released to meet the growing...

GrooveFunnels, the best and top-funnel builder is FREE now!!!

Software development is a multi-billion dollar industry, so it is not surprising that new tools are often released to meet the growing...

An American Fashion Designer’s Smart, Sophisticated London Flat

https://www.architecturaldigest.com/story/jason-basmajian-london-flat

36 Design Shows to Watch Now

https://www.architecturaldigest.com/story/design-shows-to-binge-over-the-holidays

How Designers Are Spending Their Time at Home

https://www.architecturaldigest.com/story/how-designers-are-spending-their-time-at-home